Uputstvo za postavljanje reljefnih tapeta

Pre nego što krenete u postavljanje reljefnih tapeta na zidove svojih kuća, stanova ili poslovnih prostorija, pročitajte korisne savete.

PRIPREMA ZIDOVA PRE POSTAVLJANJA:

  • Dan ili dva pre postavljanja tapeta, obavezno treba pripremiti zidove tako da budu suvi i čisti, bez vlage i oštećenja.
  • Obavezno treba ukloniti prethodne tapete, a ukoliko je potrebno, nakon toga obaviti popravke, gletovanje i šmirglanje zidova.
  • Zidove potom premazati podlogom (transparentni prajmer), a onda ih ostaviti da se osuše minimalno 12 sati, a poželjno i do 24 sata, pre početka lepljenja tapeta.

POSTAVLJANJE RELJEFNIH TAPETA:

NAPOMENA: Poželjno je imati laser, radi preciznog određivanja mesta gde se tapeta lepi. S obzirom da su reljefne tapete veće širine nego standardne, obavezno je postavljanje sa 4 ruke, tj. potrebne su 2 osobe.

  • Obavezno, sat do dva ranije, pre postavljanja tapetu treba odmotati iz rolne, kako bi se ispravila i kako bi se materijal „odmorio“. Ukoliko je duže stajala urolana, ovo vreme treba produžiti. Ukoliko nemate vremena, tapetu zarolajte u suprotnom pravcu, kako bi se ispravila. Budite vrlo obazrivi, kako ne biste oštetili boju i samu tapetu, vodeći računa da se ne zaprlja, ukoliko podloga (pod, sto...) nije čista.
  • Na prethodno pripremljen zid, stavlja se lepak. Preporuka za lepak je „Bison specijal“ od 200 gr, a što je dovoljno za oko 15 m2 Na pakovanju lepka postoji uputstvo za razblaživanje sa vodom, a za reljefne tapete pratiti uputstvo za teške tapete. Lepak se razblažuje sa oko 3-3,5 litra vode, uz neprekidno mešanje mikserom i postepeno dodavanje lepka u vodu. Meša se manjom brzinom oko 15 minuta, a dobija se gusta pasta.
  • Lepak se nanosi na zid, na mesto gde ide tapeta. Lepak se nanosi za deo po deo tapete, rolnu po rolnu. Ne maže se cela površina, ako ima više rolni, već kako se postepeno lepi, tako se i maže lepak, deo po deo.
  • Tapeta se postavlja odozgo na dole. Ne preklapaju se krajevi, već se lepi ivica uz ivicu, pa treba paziti da se ne vide linije spojeva. Najbitinije je da se prvi deo tapete dobro postavi, posle svaki sledeći ide lako.
  • Kada se tapeta postavi na željeno mesto na zidu, mora da se istisne vazduh koji se nalazi ispod nje, što je postupak koji malo duže traje. Vazduh može da istisne plastičnim valjkom ili gumiranom špatulom/špahlom ili krpom i rukama, tako što se vuče ka ivicama tapete.
  • Tapeta može blago da klizi po zidu, kako bi se uklopila sa ivicom zida ili druge tapete. Ne može previše da se pomera, ali je dovoljno za precizno postavljanje.

Ukoliko želite, možemo i da vam organizujemo postavljanje reljefnih tapeta, preko svojih saradnika.

TOP Call Now Button063653138